Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Inarin kansainvälinen matkailuseminaari, Spirit of Inari 1-2.11.2018

Lisätty 05.11.2018

Tunnelmia ”Round tripiltä” Mikkeli-Jyväskylä-Inari-Helsinki-Mikkeli, ja erityisesti Inarin matkailuseminaarista blogissa!
Oli mielenkiintoista kuulla ja nähdä tämän hetken tilanne matkailun näkökulmasta. Kokonaisvaikutelmani oli, että paljon tehdään ja kehitetään.

 

 

 

Vierailin Inarissa matkailuseminaarissa saamelaiskeskuksessa Samoksessa. Itse olin paikalla ensimmäisen päivän 1.11. 

Puheenvuorot ja ohjelman esittelyt olivat hyvin tiiviitä. Oli mielenkiintoista kuulla ja nähdä tämän hetken tilanne matkailun näkökulmasta. Kokonaisvaikutelmani oli, että paljon tehdään ja kehitetään.

Kuulimme rahoitusmahdollisuuksista, kuten ELY-keskuksen tarjoamista yritysrahoituksista. Erilaisia mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen on. Kuulimme myös innovatiivisista uusista keksinnöistä, jotka on tuotteistettu mm. ludekaappareista. (Niistä lisää täältä, jos kiinnostuit)

Seminaariaiheena rekrytointi & työvoiman saatavuus

House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen kertoi onnistuneesta rekrykampanjasta.  Baronan aluejohtaja Antti Rotko puolestaan puhui pohjoisen kausityöntekijöistä. Pohjoisessa on hyvin kansainvälisiä kausityöskentelijöitä, jotka ovat olleet töissä mm. Alpeilla. Osaamista on huippuravintoloista. Joissakin paikoissa ongelmana on ollut suomalaisten keittiömestareiden heikko englannin kielitaito.

Pari yrittäjää valotti, kuinka he olivat alkaneet varautua tulevan kauden henkilöstörekryihin jo viime keväänä. Puhetta oli esimerkiksi asuntoasioista: kuinka saadaan ja pystytään majoittamaan kausityöntekijät inhimillisesti, jotta heillä olisi halua palata uudestaan, tai mahdollisesti jopa jäädä pysyväisestikin paikkakunnalle kauden jälkeen.

Miten pohjoiseen päästään?

Olli Murujärvi, tienpidon asiantuntija ELY-keskuksesta, kertoi pohjoisen Suomen liikenneyhteyksistä ja teiden kunnossapitoasioista. Mielenkiintoista oli kuulla missä tehdään ja mitä. Rahat ovat tiukalla, senhän me tiedämme yleisesti joka puolelta teiden kunnosta. Tieliikenteen lisäksi katsottiin ilmojen teille. Finnairin Rolf Backman kertoi, kuinka ilmojen halki lennot kulkevat tänä sesonkina ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia näköpiirissä on.

Pohjoisessa kuvataan paljon elokuvia ja tv-ohjelmia. Isot projektit ovat tuoneet alueelle kansainvälistä kuvausporukkaa, josta ovat hyötyneet monet yritykset alueella.

Ohjelmassa riitti vielä paljon, paljon muutakin. Tärkeimmäksi anniksi seminaarista jäivät kuitenkin tapaamani ihmiset, ja uudet mielenkiintoiset kontaktit. 

Yhteenvetona voisi sanoa, että Lappi kansainvälistyy yhä enemmän kovaa vauhtia. Matkailusesongit ovat pidentyneet. Kovaa tekemistä ja vahvaa yhteistyötä toimijoiden kesken on. Paljon on tehty, mutta jatkuvaa kehittämistä tarvitaan tulevaisuussuuntauneesti.