Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että vahvasti matkailu- ja ravintola-alan konsultointiin profiloituneena teen myös puhtaasti liikunta- ja hyvinvointiprojekteja. Esimerkiksi tänä keväänä olemme upeiden aikuisten naisten kanssa liikkuneet yhdessä. Treeneissä keskitytään myös muuhun kuin perinteiseen lihaskuntoharjoitteluun ja ruokavalioon, vaikka ne tärkeässä roolissa ovatkin. Kaikkein tärkein asia on kokonaisvaltaisuus: tapaamisissa keskustellaan terveydestä monipuolisesti hormonitoimintaa ja unen vaikutusta unohtamatta. Sisältö räätälöidään aina osallistujien mukaan. Tämän kevään liikuntaprojektikin päättyi aurinkoisessa Mikkelissä Mikaelin rannassa pidettyyn lempeään joogaharjoitukseen.  

Fyysisen kunnon kohentuessa minäpystyvyys ja itseluottamus – henkinen  kantti – kasvaa myös. Itsestään ja henkilöstöstään huolehtiminen on sijoitus, joka varmasti maksaa itsensä takaisin.

Ensimmäinen vuosipuolisko ja sen mielenkiintoiset projektit ovat päätöksessään. Nyt on aika vetää hieman henkeä ja ladata akut syksyä varten. Ohessa yksi palaute keväältä. Lisää voit lukea Suosittelen! -sivulta. Oikein ihanaa kesää!

”Jaanan kanssa oli antoisaa tehdä yhteistyötä. Hänen intonsa edisti liiketoiminnan kehittämistä vilpittömästi. Jaanan kanssa työ oli tehokasta ja aikaansaavaa, suosittelen Jaanan työpanosta konsultoinnissa muillekin.”

Aino Järvenpää, Kahvila Satumaa & Veturikahvila

Katsaus alkuvuoteen: Matkailu- ja ravintola-ala on suuressa murroksessa

Lisätty 06.07.2022

ELY:n konsulttiroolissa olen tänä vuonna nähnyt selvästi, miten koronavuosien jälkeinen väsymys on jättänyt jälkensä etenkin matkailu- ja ravintola-alan yrittäjiin. Moni on menettänyt uskonsa omaan liikeideaansa. Se ei ole ihme: takana on yli kaksi vuotta kituuttelua ja vyön kiristämistä. Mentorointi ja koutsina toimiminen ovatkin liiketoiminnan kehittämisen ja tuloskunnon ohella olleet tämän vuoden tärkeimmät teemat. Jos yrittäjällä ei ole jaksamista ja uskoa omaan bisnekseensä, ollaan vaarallisilla vesillä.

PK-yrittäjät ovat olleet todella tiukoilla. Eikä nyt ole varaa löysätä, vaikka matkailu taas vetää: kesä on monelle vuoden suurin sesonki. Yrittäjän on painettava työtä vuorotta, kun alalta on kaikonnut tuhansia ammattilaisia. Kassaan koronan painama vaje on kurottava kiinni ja liiketoiminta saatava kukoistamaan.

Työtä olisi tarjolla, tekijöistä on huutava pula. Koulutustakin olisi saatavilla, mutta alan vetovoima sakkaa. Matkailu- ja ravintola-ala on suuressa murroksessa.

Jos olette onnistuneet saamaan reippaan tekijän taloon täksi kesäksi, pitäkää kiinni kynsin ja hampain. Tarjotkaa koulutusta ja kunnon palkka. Kiinnittäkää huomiota työolosuhteisiin. Jos et itse voi palkata tekijää kesäsesongin jälkeen, kannusta jatkamaan alalla. Koulutusta on alalla tarjolla, samoin työpaikkoja. Se on yhteistä hyvää tälle sektorille. Entä mitä hyvää siitä seuraa asiakkaalle? Ammattimaista, hyvää ja ripeää palvelua, kun seuraavan kerran pysähdyt lomamatkallasi viehättävään kahvilaan tai ravintolaan. Asiakaskokemus, joka voi jopa olla elämys.