Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 

STARTTI Takaisin työhön palvelualoille -koulutus on toteutettu kesän ja syksyn 2020 aikana kolme kertaa. Kolmas koulutus päättyi 13.11. Uudenlainen ja innovatiivinen Rovaniemellä toteutettu koulutushanke ohjaa työhön hyvinvoinnin, kokkisodan, lähiopetuksen ja työssäoppimisen kautta. Kyse on käsityöammattiin kouluttautumisesta, jota ei voi järjestää digitaalisesti.

Millaisia tuloksia Lapin ELY-keskuksen mahdollistama koulutus tuotti? Kenties TE-koulutusten renessanssin!

Lisätty 18.11.2020

Viime keväänä Lapin ELY-keskus tarjosi koulutuksen järjestäjille mahdollisuuden innovatiivisiin koulutuskokeiluihin. Yrittäjä Jaana Kovanen, Vimma devotion, teki tarjouksen koulutuskokonaisuudesta, jonka tarkoituksena oli auttaa TE-hallinnon asiakkaita pääsemään takaisin työelämään. Startti takaisin työelämään palvelualalle -koulutus hyväksyttiin yhtenä toimijana reilun seitsemänkymmenen koulutuksen järjestäjän joukosta. Poikkeustilanteesta johtuen suurin osa muista koulutuksista järjestettiin virtuaalisesti. Startti takaisin työelämään palvelualalle -koulutus järjestettiin lähiopetuksena, varotoimenpiteitä noudattaen.

 

Koulutuksia järjestettiin kaikkiaan kolme kertaa. Kukin niistä kesti kuukauden, ja ensimmäinen koulutus starttasi heinäkuun lopussa. Opiskelijoita koulutuksissa oli noin 30.

-          Henki oli kaikissa koulutuksissa erittäin hyvä, opiskelijat innostuivat ja olivat mukana aktiivisesti. Useat saivat tässä vaikeassa työllisyystilanteessa työpaikkoja, kasvattivat uusia lonkeroita ja rönsyjä ammatilliseen osaamiseen ja se kannatti. Opiskelijat joutuivat tai uskalsivat mennä epämukavuusalueelleen ja se toi tulosta, Jaana Kovanen kertoo. - Oli kiva nähdä henkilöiden ylittävän itsensä joissakin tilanteissa!


Koulutus koostui teoriasta, lähiopinnoista ja käytännön työssäoppimisesta.1,5 viikon lähiopinnoissa käsiteltiin palvelua ja nykyasiakkaiden vaatimuksia. Mutta Startti takaisin työelämään palvelualalle -koulutus katsoi asiaa kokonaisvaltaisemmin: mukana oli myös hyvinvointiosuus, jossa keskusteltiin työkykyyn vaikuttavasta kokonaishyvinvoinnista. Kuntotesteissä opiskelijat saivat nähdä, millainen kuntotaso on tällä hetkellä. Digiasiantuntijoiden johdolla päivitettiin CV:t ja tutkittiin erilaisia työnhaun kanavia.  Käsiteltiin myös myyntipuheita ja esiintymistaitoja. Ruoka ja saliteho -aihealueen kertauksessa opiskelijat loihtivat upeita kattauksia ja valmistivat kokkiopettajan ohjaamana kolmen ruokalajin menut kahtena päivänä.

 

Miten uudenlainen koulutus oli mahdollista? 

-          Koulutuskokonaisuus mahdollistui ELYn rahoittamana ja TE-hallinnon hyvällä yhteistyöllä. Aito kiinnostus opiskelijoiden elämäntilanteeseen ja eteenpäin yrittämiseen toi hyvää henkeä joukkueisiin. Opiskelijoiden erilaisuudet huomioitiin pitkin matkaa jo alusta alkaen. Opiskelijoiden selkä suoreni, pää nousi pystyyn ja itsetunto koheni. Suunta selveni ja työpaikkojakin opiskelijat saivat, Jaana sanoo. – Minulle oli tärkeää pitää opiskelijoista hyvää huolta ja tsempata heitä pitkin matkaa. Kahvia ja aamupuuroa kului, mutta se toi virkeyttä ja energiaa aamuun ja päivään lähiopintojen aikana. Kyse on ennen kaikkea siitä, että uskaltaa välittää, ja ohjaajana laittaa itsensä kokonaan likoon. Puolivaloilla ei onnistu.

 

Jaanan mielestä kokeilu osoitti, että vastaavanlaisia kokonaisvaltaisia ja välittäviä koulutuksia tarvitaan jatkossa enenevässä määrin.  Tämä voi olla alku uudenlaisten TE-koulutusten renessanssille. 

-          Uskon että vastaavanlaisia koulutuksia tarvitaan. Yksilöllistä ohjaamista, välittämistä ja positiivista tsemppaamista. Koulutettavien henkilöiden vahvuuksien hoksaamista ja niiden vahvistamista. Läsnäoloa ja mukana kulkemista. Ihana Rovaniemi, kiitos.

 

Katso opiskelijoiden kokemukset koulutuksesta tästä videosta