Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

STARTTI-koulutus ohjaa työhön hyvinvoinnin, palvelun, kokkisodan, lähiopetuksen ja työssäoppimisen kautta

Lisätty 18.08.2020

STARTTI Takaisin työhön palvelualoille -koulutuksen ensimmäinen koulutus on loppusuoralla. Miltä uudenlainen, innovatiivinen koulutushanke Rovaniemellä näyttäytyi kouluttajan silmin? Entä kenen kannattaisi harkita tämän tyyppistä koulutusta, jos syksyn suunnitelmat ovat vielä auki? 

STARTTI Takaisin työhön palvelualoille -koulutusta järjestetään kesän ja syksyn aikana Rovaniemellä kolme kertaa. Yksi koulutus kestää kuukauden. Ensimmäinen kolmesta koulutuksesta on jo loppusuoralla, seuraavat alkavat 24.8. ja 19.10. Koulutukset ovat sisällöltään samanlaisia.

 - Ensimmäinen koulutus alkaa olla lopuillaan. Koulutus rakentuu sekä lähiopinnoista että työssäoppimisesta. Lähiopetuksessa perehdytään myyntiin ja palveluun: mitä asiakas haluaa, ja miten asiakaspalvelija kohtaa asiakkaan ja tämän tarpeet. Oikeita tilanteita harjoitellaan draaman keinoin, mutta ilon kautta, Kovanen avaa kuukauden koulutuksen sisältöä.

Ollaan energisesti läsnä

 

Lähiopetusjakso kestää 1,5 viikkoa. Ammatillisten taitojen opintojen ohessa puhutaan elämän eri osa-alueista: myös siitä, miten itsestään täytyy pitää huolta, jotta töissä jaksaa. Jokainen päivä aloitetaan kahvilla ja kuulumisten jakamisella, miten aamu on alkanut.

 - Ryhmäläiset ovat toisilleen läsnä sen lisäksi, että ollaan fyysisesti paikalla. Sillä on valtava merkitys hyvän tiimihengen luomiselle varsinkin tänä poikkeusaikana, Kovanen sanoo. - Kahvin lisäksi aamuisin nautittiin kaurapuuro. Joku saattaa kysyä, miten kahvit ja puurot liittyvät koulutukseen, mutta niillä on yllättävän suuri merkitys! Aamukahvilla ja puurolla saadaan energiatasot kohdilleen, jolloin opiskelijat jaksavat paremmin keskittyä, vireystila on parempi ja ajatukset juoksevat terävämmin. Oppiminenkin tehostuu.

 

Aamupalan merkitys on osa hyvinvointiteemaa, jota käsitellään enemmän koulutukseen kuuluvassa liikunnallisessa hyvinvointipäivässä. Ravintola- ja palvelualan työ on kuormittavaa, ja hyvinvointipäivän aikana saa vinkkejä ja ajatuksia kuntonsa ja jaksamisena ylläpitämiseen. Lähiopetusjakson aikana ollaan myös digitaiturin opissa: harjoitellaan työnhakua, esiintymistä ja päivitetään CV.

 

Kokkisotailua ennen työssäoppimista

Ennen työssäoppimisjaksoa kokkisotaillaan.  Opiskelijat kokkaavat ja valmistavat ateriakokonaisuuksia pienissä ryhmissä keittiömestarin tai ravintolakokkiopettajan ohjauksessa. – Opiskelijat myös suunnittelevat reseptit, aikatauluttavat valmistuksen ja laskevat kustannukset, sekä kattavat ravintolan salin kauniisti. Salityön perusteet kerrataan tai opetellaan alusta opiskelijoiden tason mukaisesti. Lopuksi valmistetut ateriat nautitaan ja arvioidaan yhdessä, Kovanen kertoo opiskelijoiden kokkisodasta.

Viimeiset 2,5 viikkoa on työssäoppimista. Opiskelijat työskentelevät työpaikoissa, jotka heitä kiinnostavat. Kovanen pitää koko koulutuksen ajan tiiviisti yhteyttä opiskelijoihin ja yrityksiin. Tarkoitus osa saada opiskelijan jalka työpaikan oven väliin, saada työkokemusta tai syvällisempi ymmärrys kyseisestä alasta.

 - Pidän opiskelijoihin tiiviisti yhteyttä. Meillä on ollut alusta asti hyvä henki. Monelle nuorelle koulutus antaa päiviin kaivattua rytmiä ja kokemusta elämänhallinnasta: yhteiset pelisäännöt laaditaan jo ensimmäisenä opiskelupäivänä. Jokainen pääsee tämän kuukauden aikana eteenpäin. Jokainen voi olla osa opiskelijaryhmää, pääsee osalliseksi työporukasta ja tulee nähdyksi ja välitetyksi omana itsenään, Kovanen sanoo. – Se tekee näistä intensiivisistä koulutuksista kouluttajallekin antoisia ja tekemisen arvoisia.

 

Mitä?

STARTTI Takaisin työhön palvelualoille -koulutus, kesto noin 1 kk.

Milloin?

Seuraavat koulutukset alkavat 24.8. ja 19.10.

Kenelle?

Koulutus sopii henkilöille, jotka haluavat kokeilla esimerkiksi ravintola- alaa, matkailualaa, kaupan alaa tai vaikkapa puhtaanapidon alaa. Koulutus soveltuu aloittelijoille tai vastaavia töitä tehneille, jotka ovat esimerkiksi koronan vuoksi lomautettuna tai menettäneet työpaikkansa. Tämä on mahdollisuus esimerkiksi välivuotta viettäville, tai juuri valmistuneille, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa. Vähintään auttava suomen kielen taito on vaatimus koulutukseen osallistumiselle – kielitaito karttuu samalla, kun oppii työtä tekemällä. Koulutus siis sopii myös maahanmuuttajataustaisille.

Miksi?

Koulutus kannattaa aina! Saat kokemusta käytännön työstä palvelualalla ja syvällisempää ymmärrystä alasta, jota ehkä olet aina halunnut kokeilla. Työssäoppimisen kautta on mahdollisuus saada jalka työpaikan oven väliin. Saat myös vinkkejä hyvinvoinnistasi huolehtimiseen ja päivität työnhakutaitosi.

Miten? Hae mukaan Rovaniemen TE-palveluiden kautta.

 

Lisätiedot:

Jaana Kovanen p. 050 337 0535

jaana.kovanen@vimmadevotion.fi